Trojkráľový turnaj Kolárovo 2013

Trojkráľový turnaj Kolárovo 2013V Kolárove patrila prvá sobota nového roku 2013 najrýchlejšej loptovej hre na svete – stolnému tenisu. Organizačný tím turnaja, kolárovskí stolní tenisti, na čele s predsedom klubu, Karolom Múčkom, privítali tridsiatku pingpongistov z okolia, aby si zmerali sily v duchu fair play.

Trojkráľový turnaj, určený pre hráčov 4-tých a okresných líg, je povestný práve priateľskou atmosférou a organizačným zabezpečením. K tým sa počítajú nielen technické parametre súťažných priestorov, ale aj turnajový„catering“. V cene štartovného účastníci obdržia čaj a párky s chlebom („all-you-can-eat“-„čo hrdlo ráči“) podávané vždy a neúnavne s úsmevom miestnymi roztlieskavačkami. Po metanolovej afére u našich západných susedov sa sprísnilo pravidlo o podávaní destilátu na turnaji: čaj mohol byť zásadne pančovaný len kvalitným, označeným rumom a každý hráč mohol vypiť len toľko, koľko jeho výkonnosť zvyšovalo, nie naopak.

Samotnému rozlosovaniu do skupín predchádza tradičné nasadzovanie hráčov podľa miestnych pravidiel. K tým patrí, že okrem aktuálnej výkonnosti hráčov danej súťažným rebríčkom, sa bonifikuje úradujúci víťaz a jeden hráč usporiadateľského klubu.

Skupinová fáza turnaja bola prvou príležitosťou na priateľské rozhovory. Hralo sa na štyroch stoloch, čo zákonite pre 4 skupiny znamenalo predĺžený oddych. Jeden sa však dozvie, ako sa ten ktorý hráč má, spozná iného hráča, poskytne radu ďalšiemu a zistí, že nie je sám na starosti ani radosti. Druhou príležitosťou je vypadnutie z turnaja za predpokladu, že to automaticky neznamená aj odchod pod vplyvom nezvládnutých emócií.

Poďme však k meritu udalosti, športovému zápoleniu. Na turnaji neprekvapila skutočnosť, že už skupinová fáza ponúka divácky atraktívne súboje a nemenej zaujímavé výsledky. Mašinéria bodových prepočtov povedala „Auf Wiedersehen“ takým kvalitným hráčom, k akým bez pochyby  patrí Zoltán Kadlicsek a Ivan Hurban. Iný rozlúčkový list dostal útočník z Veľkého Cetína – Arnold Mikle, po prehre s Čičmišom mladším. K atraktívnym súbojom štartujúcim dobrú súťaživú atmosféru patrili minimálne nasledovné stretnutia: Lužica st. – Čičmiš st., Makács – Čičmiš ml., Urban – Sviatko.

Vo vyraďovacom pavúku sa s pribúdajúcou kvalitou zápasov zvyšuje nielen tempo turnaja, ale aj adrenalín divákov z pekných výmen. Horná časť štvrťinálového pavúka vyústila k “bratovražednej“ bitke dlhanského Áčka (Lazor, Marcinkech, Andódi, Čičmiš ml.), z ktorých sa prvým finálovým účastníkov stal Andódi. V spodnej časti bolo zastúpenie regiónov pestrejšie. Tomáš Nagy musel zdolať nadaného Makácsa, neskôr Minára, aby sa ocitol zoči-voči v semifinále s Čičmišom starším. Ten sa predieral k vrcholu víťazstvami nad Kondém a Sviatkom. Finiš v semifinálovej rovinke zvládol v päťsetovej bitke lepšie skúsenejší Čičmiš.

Nemenej zaujímavé boli súboje štvorhier, ktoré sú skúškou nielen individuálnych schopností hráčov, ale najmä súhry, tímovosti a schopnosti zabojovať jeden za druhého. Medzi posledné dvojice sa prebojovali: Čičmiš st.-Čičmiš ml., Kondé-Urban, Mikle-Sviatko, Nagy-Kadlicsek.

Finále štvorhier:

Prvé dva sety si vzal rodinný, otcovsko-synovský pár, spôsobom, ktorý nenechal nikoho na pochybách, že ich najvyššia ambícia je oprávnená. Tretí set dokonca divákom názorne predviedli a zosobnili, čo znamená: zaspať na vavrínoch. Dokonca ešte aj štvrtý set „niekto“ v telocvični chrápal, až ku koncu sa zobudil. Jedinečnú možnosť, vynútiť si piaty, uchopil však Kondé zmenou svojej útočnej aktivity, prepol na vyšší level a na škodu zvýšenia dramatickosti zápasu, „zariadil“ stratu náskoku a dorovnanie na 9:9. Skúsený Urban si vybral oddychový čas, aby svojmu partnerovi naočkoval viac „rozvahy a rozumu“. Čičmišovci malú prestávku vítali ako oddych a boli na rade s podaním. Štvrtý set sa napokon po krátkej zápletke ukázal ako víťazný. Víťazi si napokon tie vavríny, na ktorých na chvíľu zaspali, predsa len nasadili.

Finále dvojhier:

Zdalo sa, že nepretržite hrajúci (dvojhry, štvorhry) Čičmiš st. už nebude mať síl na oddýchnutého Andódiho, ale hneď štatistika úvodného setu, v ktorej sa Andódi negatívne prekonával najmä v nevynútených chybách naznačila, že to až taký hendicep nebude. Zápasu chýbala pomyselná iskra a brilantné výmeny, ktoré by zdvíhali divákov zo sedadiel. Bol to zápas krátkych výmien, kvalitných podaní neskoršieho víťaza, plný sústredenosti oboch spomínaných. V piatom sete, do ktorého napokon zápas dospel, sa napokon Čičmiš nezadržateľne odtrhol a nemal dôvod svojou dobrou hrou vyvolať tieň pochybnosti o svojej prehre. Zaslúžené víťazstvo vydareného ročníka Trojkráľového turnaja 2013 je priepustkou do pomyselného športového dôchodku v prípade, že sa vzhľadom na pretrvávajúce zdravotné problémy tak hráč s bohatou kariérou rozhodne.

9 kľúčových výsledkov turnaja:

  • dlhodobá účasť nad 30 hráčov, napriek kolízii termínu s MO Šaľa
  • tradične široké vekové rozpätie účastníkov (mladí hráči – Čičmiš Dušan ml., Makács Ákos, Kürthy, Zifcsák Richard, Slováčik Viktor a seniori – Grman, Lužica st., Vígh)
  • podpora miestnych sponzorov a mesta a vďaka nim pekné vecné ceny
  • žiadne zranenia, nezhody, incidenty, ktoré nie sú v dnešnej dobe zriedkavé
  • 5 hviezdičkové občerstvenie – čaj, rum, párky s chlebom
  • operatívne odstránenie zvýšenej vlhkosti, prejavujúcej sa negatívne na klzkosti podlahy
  • Dlhania obsadili hornú polovicu ¼ – finálového pavúka
  • turnajový pár  A. Andódi – R. Zifcsák mal 4 matchbaly na neskorších víťazov štvorhry
  • žatva zlatých Čičmišovcov – zlatá vo dvojhre, zlatá vo štvorhre

10. ročník Turnaj Traja Králi v stolnom tenise – Kolárovo 2013

Miesto: ZŠ J.A.Komenského dňa 05.01.2013
Počet účastníkov: 30
Družstvá: Tatran Šaľa, Dlhá nad Váhom, Neded, Pokrok Komárno, Čeladice, Veľký Cetín, Komárno PV. amat., STK Kolárovo

Dvojhra:
1. miesto: Dušan Čičmiš st. – Trnovec
2. miesto: Adrián Andódi – Dlhá nad Váhom
3. miesto: Tomáš Nagy – Pokrok Komárno

Štvorhra:
1. miesto: Dušan Čičmiš st. a ml. – Trnovec, Dlhá n. V
2. miesto: Norbert Kondé, Ivan Urban – Pokrok Komárno
3. miesto: Jaroslav Sviatko, Arnold Mikle – Veľký Cetín

Turnaj sa uskutočnil za podpory mesta Kolárovo, firmám Projekt Market, AM wood, RG – ŠPORT, s.r.o., Eltecor, ktorým patrí poďakovanie.