Trojkráľový turnaj Kolárovo 2012

Trojkráľový turnaj Kolárovo 2012Trojkráľový stolnotenisový turnaj v Kolárove, ktorý písal 6.1.2012 svoju desiatu kapitolu, sa bezpochyby radí v nitrianskom kraji medzi najobľubenejšie, o čom svedčí stabilný počet účastníkov (za ostatné roky ca. 40), zvyšujúca sa kvalita hráčov (v rámci okresných a krajských líg) ako aj záujem nielen mladých začínajúcich hráčov, ale aj skúsených seniorov (rozdiel medzi najmladším a najstarším účastníkom bol v tomto ročníku 65 rokov).

Organizátori z domáceho športového klubu vytvorili pre zúčastnených športovcov podmienky nielen na športové súboje, ale v širšom ponímaní aj na spoločenské vyžitie (bufet so stálym ponukovým listom a príjemnou obsluhou tento rok bodoval vynikajúcim čiernym čajom).

Šestica stolov umožňuje v mestskej športovej hale plynulý priebeh dvojhier a svojou kapacitou umožňuje odohrať aj turnaj štvorhier. V zmysle propozícií turnaja sa v prvej fáze dvojhier odohrali súboje v ôsmych skupinách, z ktorých prví dvaja hráči postúpili do vyraďovacieho pavúka. Nasadení hráči sa tam prebojovali prakticky bezo zvyšku. Osemfinálové stretnutia boli už ukážkou zvyšujúcej sa kvality prebiehajúcich súbojov, ktoré boli dobrou pozvánkou k finálovému vrcholu.

V štvrťfinále sa stretli nasledovné dvojice: Čičmiš st. – Rusznák A., Gálik M.-Gróf, Ševčík-Kondé, Röman-Andódi A.

Štvrťfinále:
Minuloroční účastníci finále dvojhier (Čičmiš st.-Rusznák A.) sa tentokrát stretli už v štvrťfinále, tentokrát s víťazným koncom pre Rusznáka A. Gálik z Trstíc si poradil v troch setoch s domácim Grófom, Ševčík zdolal podľa očakávania Kondého a ďalší postupujúci Röman zdolal prekvapivo hladko  Andódiho.

Semifinále:
V semifinále čakal Gálika jeho deblový partner Rusznák. Svojou nekompromisnou hrou mu zavrel bránu do finále v štyroch setoch. Na prekvapenie celého športového publika, ale najmä hráčov z Trnovca, pokračoval Röman vo svojom víťaznom ťažení a v troch setoch vyradil jedného z horúcich favoritov na celkové víťazstvo, Ševčíka. Treba poznamenať, že jeho zápasy patrili k divácky veľmi zaujímavým.

O 3. miesto
Prehra Ševčíka v semifinále sa s ním viezla v ďalšom súboji a prejavila sa na jeho hernom prejave. Ten bol vzhľadom na jeho kvality podpriemerný a tak kondične a psychicky lepšie pripravenému Rusznákovi, neostalo nič iné, len si relatívne ľahko vybojovať hoci „len“ bronzovú medailu.

Finále
Odlišné herné štýly oboch finalistov boli predzvesťou divácky atraktívneho súboja. Zatiaľ čo Gálik sa radí k agresívnym obojstranne útočiacim hráčom, Röman predvádza univerzálnu celoplošnú hru, často zo strednej vzdialenosti s vynikajúcou anticipáciou súperovych úderov.
Gálikove silné zbrane, ktorými sú okrem agresívnej nátlakovej hry aj premýšľanie nad hrou súpera, sa naplno prejavili aj vo finále. Röman, napriek svojim premysleným a inak účinným obranným kombináciám, nedokázal čeliť jeho útoku s minimom chýb. K tomu treba spomenúť aj celkové množstvo nabehaných kilometrov, ktoré si jeho herný štýl vyžaduje (plus zápas štvorhier), dá sa povedať, že Röman dohrával na hranici svojich síl. Gálik toto všetko rozumne využil a bez väčších problémov vyhral 3:0.

Konečné umiestnenie vo dvojhrách:
1. Gálik Martin (Trstice)
2. Röman Karol (Kolárovo)
3. Rusznák Adam (Šaľa)

Štvorhry
Finále štvorhier bolo ozajstným vyvrcholením turnaja. Zohratá dvojica z Veľkého Cetína (Mikle, Krajčo), ktorej bilancia z majstrovskej súťaže (12 kôl, 1 prehra) jasne vypovedala o ich herných kvalitách, nastúpila proti turnajovej dvojici Gálik-Rusznák A. Oba páry postúpili do finále so stratou len jedného setu a oba páry hrali „hard core“ útočný stolný tenis.
Divácky veľmi atraktívne stretnutie ponúkalo výmeny hodné televízie ako na bežiacom páse. Krajčo s nevídaným citom a uvoľneným zápästím, Mikleho celotelové údery a la Čína, Gálikova superrotácia a už divákom dobre známy Rusznákov forhendový ekrazit, to všetko vo vysokom tempe a množstvom pohybu, boli momenty pridávajúce hodnotu tomuto duelu.
Víťazstvo dvojice Gálik-Rusznák bolo tesné, ale zaslúžené. Finálová hra však ostane v pamäti tých, ktorí ju pozerali dlho pred očami. Jednoducho óda na stolný tenis.

Konečné umiestnenie vo štvorhrách:
1. Gálik Martin – Rusznák Adam (Trstice, Šaľa)
2. Mikle Arnold – Krajčo Marek (Veľký Cetín)
3. Gróf Norbert – Röman Karol (STK Kolárovo)

Turnaj, na ktorom sa zúčastnili hráči z desiatich klubov, sa organizoval s podporou Mesta Kolárovo a firiem Folplast Kolárovo, Hapeko Kolárovo a Eltecor, s.r.o. Organizátori turnaja touto cestou vyjadrujú poďakovanie uvedeným sponzorom.